NHG-hypotheek
Kies je voor een hypotheek met NHG? Dan staat de organisatie hierachter borg voor je lening. Je kunt het zien als een vangnet voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je relatie stopt, je baan verliest of arbeidsongeschikt raakt of wanneer je partner overlijdt. Steeds meer mensen kopen nu een woning zonder dit vangnet van de NHG, omdat er steeds minder woningen onder de kostengrens te koop staan. Het is dan ook een goede zaak, aldus Raymond Bresser van Binnen Makelaars, dat de NHG-grens zich weer aanpast aan de stijgende huizenprijzen.
Kostengrens
De NHG-kostengrens wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld via een afgesproken methode. Het doel is om meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren én ervoor te zorgen dat consumenten een hypotheek met NHG kunnen afsluiten. De NHG verhoogt daarom in 2022 de kostengrens van 325.000 naar €355.000, om beter aan te sluiten op de huidige huizenprijzen.
Lagere borgtochtprovisie
De borgtochtprovisie, de eenmalige premie die kopers voor een NHG-hypotheek moeten betalen, daalt per 1 januari 2022 naar 0,6%. Een daling van 0,1% ten opzichte van 2021. Deze premie is bedoeld om het vermogen van het garantiefonds op peil te houden.
Meer weten over NHG, je nieuwe hypotheek of bestaande hypotheek? Wij komen graag binnenkort langs.