Wat staat er eigenlijk in?
In de akte van levering zijn rechten, plichten, kettingbedingen en bijvoorbeeld ook erfdienstbaarheden beschreven. Al deze zaken zijn zakelijke rechten, ze blijven altijd met de woning verbonden. Daarnaast kan het eigendomsbewijs ook informatie bevatten over eventuele verontreinigingen of aanwezigheid van asbest.
Letterlijk staat er ook in het eigendomsbewijs aangegeven dat er “kwitantie” is gegeven. Simpelweg is het eigendomsbewijs dan ook jouw kassabonnetje dat je de woning hebt betaald. Ben je het “kassabonnetje” kwijt? Geen probleem, deze kan je eenvoudig weer (online) opvragen bij het Kadaster.
Waarom ondertekend de notaris altijd met een tijdstip de akte van levering?
Dit is simpelweg om vast te stellen op welke moment het eigendom en daarmee ook het risico overgaat van de woning. Hiermee voorkom je dat een woning op dezelfde dag nog een keer wordt overgedragen door een kwaadwillende verkoper.
Hieruit blijkt dat de akte van levering met recht een “bron” document mag worden genoemd. Op deze manier is het voor de taxateur in één oogopslag duidelijk wat de bijzonderheden zijn van het getaxeerde.